Senang Kacang Je Free Mobile Website

by - December 14, 2012

http://www.shahrinashaharin.com/2012/12/senang-kacang-je-free-mobile-website.html
 <Ni salinan dari blog Mobile Phone Website - www.riche-smart.com>

Video menarik tentang smartphones (telefon pintar)


I am a lady of my word. Tahukah anda pada ketika ini saya tengah berada di depan TV, dan sedang menaip post untuk blog saya dari iPhone kesayangan ku? Tahu tak you alls that you guys tidak perlu menjadi seorang yang mahir gila dalam coding atau programming untuk memiliki website atau blog yang fleksible dan mobile compatible? Nak tahu bagaimana nak miliki web atau blog sebegini? Emm.. Mesti tak sabarlah tu :-)

Saudara rasa saya guna platform apa? Rasanya ramai yang dah boleh agakkan? It's blogspot! The only thing that I paid for is just the domain name. Murahkan? Senang je. Nak pakai platform apa pun boleh. Wordpress pun ok juga. Yang penting pilihla template yang mobile friendly. Tetapi biasanya untuk mendapatkan platform wordpress atau blogspot yang cantik menarik the BOM! Mestila kena invest sedikit. Samada dengan membeli template yang dah sedia mobile friendly atau pun upah developer yang mahir dengan teknologi HTML5 untuk develop website you alls.

Saya pilih blogspot sebab mudah dan segera. Saya boleh segera buat blog dan isi content yang sesuai dan terus market the blog. Feature dan lengkap fleksibiliti dah ada, yang tinggal cuma beautification. Website yang dibangunkan dengan .NET MVC4 juga boleh menjadi web compatible. Ini bergantung kepada kemahiran web developer tersebut dan how creative he or she is. Saya juga masih belajar terus terang dari segi coding saya masih memantapkan kemahiran saya, begitu juga dari segi art atau senilukis. Saya memang belum mahir dalam grafik. Seperti yang saya pernah tulis dalam blog www.shahrinashaharin.com saya menulis blog dalam masa yang sama saya menajamkan lagi kemahiran ICT saya. Bila kita mengajar orang lain kita mengajar diri kita dua kali ganda, dimasa yang sama menguji kefahaman kita dalam topik yang kita ajar tu. Betul tak? Siapa setuju kata I!

Selain template yang telah sedia mobile friendly, saya pilih blogspot kerana ia direct link dan connected dengan gmail. My favourite free email provider. Kenapa itu penting? Penting sebab selain saya dapat blog di blogspot saya boleh linkkan post dari blog ini dengan mudah ke blog google+. Mudahkan? Apa lagi keistimewaan blogspot? Satu yang memudahkan saya menulis post dekat sini pada kali ini ialah kerana blogspot dah sediakan FREE to download blog manager dari iTunes Store. Senangkan?

Satu lagi add-on yang menarik untuk digunakan dengan mobile adalah nuffnagX. Dengan mempromote dan menggalakkan blog visitor you alls untuk install nuffnagX, you alls pastinya akan mendapat reader yang juga aktif blogwalking dengan mobile. So it's really is a win-win situation! Cuma nuffnagX belum lagi dapat support blog design. Kalau user atau visitor you guys dah subscribe blog you alls dengan nuffnagX, anda sudah menang satu advantage berbanding pesaing-pesaing you alls yang lain. Mudahkan? It's not that difficult is it? Senang kacang je!! Tak sampai satu hari, you all dah boleh miliki domain, dedicated email, blog yang mobile compatible dan mobile apps yang membantu you alls karang post on the move.

Okay setakat ini saja dulu post kali ini dengan saya tentang mobile and internet. Are you ready to implement what you have learned? MESTI-lah kan? Selamat mencuba ye. :-) Pasti menjadi seorang yang berjaya!! Salam sayang dari saya Shahrina Shaharin


You May Also Like

0 comments