Crawling In Stress

by - December 10, 2012


Stressed. Crawler - Perangkak yang memenatkan! Masa untuk meleraikan keserabutan yang dari tadi bersarang. Selalunya pabila kepala telah serabut dan buntu satu-satunya cara nak leraikan kekusutan adalah dengan cara melarikan fokus kepada perkara lain untuk sementara waktu.

Semalam saya ada sebut sedikit pasal crawler atau nama tak glamornya perangkak. Saya merupakan programmer yang berlatar belakangkan Microsoft Visual Studio. Terdapat banyak crawler dipasaran sekarang. Ready to use tools. Tapi tahu tak you all pun boleh mereka crawler you all sendiri? Caranya ialah dengan menggunakan API yang di panggil HtmlAgilityPack dari Microsoft.

Klik gambar untuk membaca dengar lebih jelas. Lagu kredit NizamGhazi.com (:

Macam mana nak baca structure website? Boleh study coding dibawah. Tapi code ni cuma salin balik node-node yang ditemui kepada sebuah text file.


Siapa yang lebih cekap lagi boleh buat interface yang cantik. Dan daftarkan setiap URL dan node ke sebuah form agar nampak lebih menarik.Ok semua, siapa yang terbaca blog ni sebaik sahaja saya post ni bolehla mencuba. Saya akan edit post nie supaya lebih menarik malam nanti. (:

You May Also Like

0 comments